Basn

BASN

Sam sie chleb tam
kraje
klos sam siebie zbiera
slonce samo wstaje
samo tez
umiera.

Tam mysl sama sie mysli
sama sobie
sprzyja
tam sen siebie sam wysni
sam sie z jawa
spiera.

Tam pustka bladzi sama
sama szuka
brzegu
sam sie tam ogien pali
w swoim tli sie
cieniu

Tam drozki
biegna same
samym skrajem swiata
same sie losy przeda
zapach sam
ulata.

Tam skora dotknie sama
sam tam bucik
chodzi
noga sama tanczy
wzrok sam wzrok
uwodzi.

Tam zrodla lakna same
same deszcze
placza
oczy same usna
same lzy
wybacza.

Tam zycie
zyje samo
samo siebie rodzi
tam basn sama sie baje
cien za soba
brodzi.

Tam ksiega czyta sama
sama siebie
umie
tam wiersz siebie sam
pisze
sam sie tez rozumie.


***
J. S.-D.


Рецензии