Sowa

SOWA

Za najdalsza woda
Nieschodzonym lasem
Nierozblysla zorza
Za niespiesznym czasem,

Za pszenicznym piaskiem
Wysolonym morzem
Wybudzonym brzaskiem
Za niezzetym zbozem,

Za sczerpanym dzbanem
Wytopionym sniegiem
Wydeptanym lanem
Za wstrzymanym biegiem.

Za trawionym winem
Uronionym wiankiem
Wyslawionym hymnem
Za niewzeszlym rankiem.

Za krolewskim balem
Nietulonym chlodem
Utulonym zalem
Za syconym miodem.

Za ciernistym krzewem
Niestwierdzonym losem
Nieprzebranym gniewem
Za rozcietym trzosem.

Za zyskowna zguba
Wywyzszonym cielcem
Nieformalnym slubem
Za laurowym wiencem

Za przeslawnym laniem
Bezimiennym krzyzem
Nieprzebyta grania
Za wybrzmialym spizem

Za Zielona Mila
Wielkim Malym Wozem
Spiewajaca pila
Za palacym mrozem.

Za spetana mysla
Wyzwolonym spiewem
Spokorniala piesnia
Za tysiecznym drzewem.

Za paradnym krokiem
Zagubionym echem
Niepamietnym rokiem
Za bezwinnym grzechem.

Za pobladlym switem
Zlotonosna skala
Odczytanym mitem
Za posmiertna chwala.

Za umilklym dzwonem
Pilatowa reka
Samowladnym tronem
Za brzemienna meka.

Za pamietnym czynem
Podburzonym tlumem
Odkupiona wina
Za jamajskim rumem.

Za schrypnieta cisza
Nietajonym lodem
Wytloczona kiscia
Za powszednim glodem.

Za najwyzsza chluba
Nierodzonym bratem
Czarodziejska Gora
Za niebylym swiatem.

Za przymknietym Niebem
Niespisana mowa
Nierozdanym chlebem
Zahukana sowa.


***
J. S.-D.


Рецензии