Ольвiя

На березі Гіпанісу високім,
у теплому південному степу,
ще балабан висить в повітрі, сокіл,
але давно не видно вже скопу…

Давним-давно полинуло у Лету
і місто-поліс, Ольвія стара,
і вихідців із древнього Мілету
повільно час із пам‘яті стира…

Але монети формою дельфіна,
темЕнос із агОрою зорять,
доносячи легенди про Афіни
і греків, скіфів, Скіла, їх царя…

Доволі й у Гомера ще сюжетів
про звички їх, культуру і уклад,
та Буребісті з племенами гетів
завадити не зміг і Мітрідат…

Колише вітер ковилу у полі,
де сотні дві із лишком ще віків
скакали скіфські та еллінські коні,
відносячи у вічність сідоків.

Стрімкі завмерли у задумі схили,
схилили пасма чемно до води –
іще тримають у собі щосили
ольвійської минувшини сліди… 

04.08.2020


Рецензии