474. Василь Стус. Спи. И не думай. Смежи свои веки

Спи. И не думай. Смежи свои веки. И спи.
Пусть даже сон не приходит — смежи свои веки.
Спящий, познаешь часы вдохновенья великие.
Ну, а не можешь познать — так лежи и терпи.
Мир обезумел и рвет постромки аргамак.
Нагло простор раскололся. И ночь безбережна
резвые ноги ломает. Идет за шеренгой шеренга,
видишь пустилась пропащая жизнь твоя вспак.


Спи. І не думай. Склепи свої очі. І спи.
Навіть як сон не заходить — склепи свої очі.
В снінні спізнаєш натхнення години урочі.
Ну, а не можеш спізнати — лежи і терпи.
Світ збожеволів і рве посторонки румак.
Нагло розскочився обрій. І ніч безберега
ламле рамена гінкі. Йде по шерезі шерега,
бачиш життя твоє суєтне рушило вспак.


Рецензии