Miasto dziecinstwa

MIASTO DZIECINSTWA
Miasto dziecinstwa
wpierw stanowi caly swiat
pierwsza brama pierwsza wieza i zamkiem
Miasto dziecinstwa
dlugo nie ma zadnych konkurentow
pelne pierworodnych przezyc
Pozniej przypomina sie niekiedy
w krotkich chwilach powrotow
swiatecznych obiadow i przygodnych spotkan
a gdy w koncu wietrzeje namietnosc prawdy
powracaja nienaruszone przezycia
klucze do przyszlosci przesylane przez lata
i powraca klasyczna juz chwila wspomnienia
gdy jezdzac zaciekle po zamarznietym
parkowym tarnowskim stawie
ciagle wywracajac sie
na zle umocowanych lyzwach
zastanawialam sie co znacza
te dziwne robaczki arabskie litery
ponad kolumnami na mauzoleum J.Bema
a dopiero po latach otworzyla sie
prawdomowna zwyklosc odpowiedzi
ze tylko pochowany w gorze blizej nieba
mogl nie opuscic i po smierci
ukochanego miejsca narodzin
3.01.2020
***
HPD



Рецензии