Врагам. Леся Украинка

“Ворогам” Леся Українка
(Уривок)

...Вже очі ті, що так було привикли
Спускати погляд, тихі сльози лити,
Тепер метають іскри, блискавиці, -
Їх дикий блиск невже вас не лякає?
І руки ті, не учені до зброї,
Що досі так довірливо одкриті
Шукали тільки дружньої руки,
Теперь зводяться від судороги злості, -
Чи вам байдуже про такі погрози?
Уста, що солодко співали й вимовляли
Солодки речі або тихі жалі,
Тепер шиплять від лютості, і голос
Спотворився, неначе свист гадючий, -
Що, як для вас жалом язик їх буде?..
--------------------------------------
«Врагам» Леся Украинка
(отрывок)

…И те глаза, что так уже привыкли
Взгляд опускать и тихо слёзы лить,
Теперь метают молнии и искры, -
Ужель их дикий блеск вас не пугает?
И руки, что к оружью не привыкли,
Что до сих пор доверчиво искали,
Открытые, лишь дружеской руки,
Теперь изводятся от судороги злости, -
Вам безразличны эти все угрозы?
Уста, что сладко пели, говорили
И речи сладкие, и жаловались тихо,
Теперь шипят от лютости, и голос
Так изменился, словно свист гадюки, -
А если жалом вам язык их будет?… (10.07.2020)


Рецензии