Победителят

Били ли сте някога в Рим? В Колизеума? Да?
Тогава си спомняте сигурно слънцето
на хиляди точки нарязало камъка.
Арената обла и стълбите прашни
със ложите, разрушени от времето.
 
Били ли сте някога в Рим? В Колизеума? Да?
Е, аз не съм. Но помня триумфа на Цезар,
под ноктите остри забитият пясък,
на слънцето диска, тълпата ревяща
и нямата кръв, облепила тризъбеца.
 
Били ли сте някога в Рим? В Колизеума? Не?
Знайте тогава – дълбоко под страшния скелет
на каменната колонада,
далече от хорските погледи
има стая – неудобна, четвъртита, бездънна...
Тази стая е тайна, защото във нея
победителят плаче на тъмно.
 
Били ли сте някога в Рим?


Рецензии