Уйлаш йиъ мустафа ганижев

        УЙЛАШ – ЙИЪ        Мустафа Ганижев

Керда безама, вай да байтан кхелаца
Хьаболабеш ц1енача листа т1ар –
Т1аккха бохабеш, юха хаза, духь лаца
Из вейхамоттар* мо вела хул тар.   
                (вейхамоттар* – иллюзионист)

Безам хул балена, самукъдала,
Са дувш, цхьа вахар мара доацача
Безам боацар кхераш кхывар хила,
Тешаме чоалх еш, ц1анон б1ехача..

Бийсан яг1аш, со яха 1ама,
Сай планаш яьзъеш бухе йоада,
Из балхар ди д1адехье кхийна,
Н1аб ца кхеташ, яц бийса хаьда.

Юха а 1уйре я. Дорх, н1абарца,
Кофе ца дезе а хул аз молаш,
Да-дезараш гидехке уйлашца,
Иштта ваха д1атайна 1омалуш.

Бага кхоала аз ца1 а, шиъ а,
Хозар  оаз, Даьлага кхайкаш,
Сенна яьай 1а из ерриг а,
Укхаз ца дог1ар леладеш.
Аз, сай б1аргаш хьадийладар,
Кхабилга т1а хайна эг1ор.

    УЙЛАШ – ПХЕЪ     Мустафа Ганижев
Атт лела 1аг багаухар,
Ца 1овшаш аз 1ачуюар.
Иштта да-кха г1улакхаш,
Зехьа ж1аленускалаш диа.   

Ж1али нискалаш дара,
Кхело со лораеш.
Дерриг хургдар ца хара
Г1улакха хул дешаш доалаш.

Дагадоаг1а цкъа къеношка,
Лайра аз, культурах шокъяр
Хьунаг1а водаш комрашка.
Яа мегараш кора ца яр

Йиццалуча кхела хул.         
Дукха сагот ца хила,    
К1езиг хул лаха мерзал,
Ж1алий нускал дуъ ала.

Гу сона йовхьамаш, хозар оазаш,
Дагайохаш сибарера хьунаш,
Цига гора, харц ж1али нускалаш –
Цар эрхьа кхела, аз хул саготдеш.
               
Малар хьаж мичара етталу?
Дезар хатта из, маллаг1ча метте.
Цунах дол бакъдар хьадолалу.
Сенах сага деза хила сета.
Цуна духах хулаш ца1 овла
Са доаца воккха вола аьла.. 

           УЙЛАШ – ЯЛХ          Мустафа Ганижев

Из хина нимце вицвалар духь,
Дагацабохаш уж, татараш,
Чудулаш къаракъа сибиз т1ехь,
Эрссичунгар гу, совг1ат дайташ.

Гуржашта шоай гуржи дар деза,
Цкъаза цар хулаш, хьакхий бат т1ар
Г1ар-татал лерх1аме хул доазув –
Лохаш ха хула, кхалнах картар.

Гурже-м сена бехке беш хул,
Руси хьажялара телха.
Хала вахарах са ба мул,
Даха дус моажольга белха.

Къараккъах дагар доаг1аш испанца,
Цо чхьаг1ар д1амалара буг1ашца! 
Руси уж моргаш гойташ хиланзар,
Х1аьта а ца1  бехке ве ма везар.

Бюрократизм ера нимцашкар,
Оапаш бувца жугте ваьлар,
Татарах, лай вай хил даьлар,
Сакъердам ба цун т1ахьажар,
Мичара хул чхьаг1ар хьаж ягар?   
                06.06. 2020 ш.


Рецензии