Moj Krakow

MOJ KRAKOW
Trudno nawet objac mysla
czym jest  moj Krakow
jaka swa rola przyciaga mnie
otwarta  nieprzerwanie
na samorodna iluminacje
tego wyjatkowego miejsca
Wiec sercem wyrozniam wpierw
jego pierwotne poslannictwo
tajemniczego mentora 
przewodnika osobliwosci
lub i  czasem historiozofa
ktory gotow zawsze oprowadzac
historycznym tropem
bogato raczy opowiescia
biegle przenosi w czasie
czy z nowoczesna swada
projektuje przyszle
*
To w ten wlasnie sposob
uczy mnie przyjazni
dla odleglych czasow
i ich rzemiosl zycia
Niemal wprost wskazuje
na wiez ponadczasowa
zdaje sie mowic o tym
jak dawne pokolenia
przesylaja nam
swe  ukochane
znaki istnienia
swe zwykle pozdrowienia
jakze niezwyczajne
pieczetowane trudem przezycia
i kunsztem tworzonych
dla wiecznosci przedmiotow
         *
I tak sie  rodzi we mnie braterstwo
ze wzruszenia nad jakas igla z kosci
czy zachwytu wobec skupienia
wykonujacego swe codzienne zajecia
sredniowiecznego rzemieslnika
na pelnej barw ksiazkowej rycinie
Jakiz nauczyciel jest z tego Krakowa!
Naocznie uczy mestwa trwania
wytrwania  oraz  przetrwania
i przekuwania wszystkiego
w piekne zycie i szlachetne
w radosci cieszenia sie
tym co pozostalo i jest
moglo byc czy bedzie w przyszlosci
      *
I  nigdy nie epatuje proznym blaskiem
gdyz od wiekow w przymierzu
pozostaje swiatlych dazen ktore w kreacji
na zawsze lacza glebie sensu
z prawdziwym duchem natury
a tak  slowo z milosci sie wylania
i z niej czerpie i srodki i prace
A gdy sie juz dorosnie
miasto dzieli sie z toba
cisza i wytchnieniem
refleksja co przenika
dawne i nowe
zywe i umarle
zgrzebne i wykwintne
zwykle i nieodgadnione
wiazac pospolu
co ludzkie i boskie
usmiecha sie pieknem
tytulem nagrody
wrozy pogode
pomyslnosci chwale-
czynem zwielokrotnionym
-sobie i calemu swiatu
15.04.2018
***
HPD






Рецензии