Очi чорнi

ЄВГЕН ГРЕБІНКА

(1812, Пірятин, Україна -1848) - поет, прозаїк, видавець. Автор народного романсу «Очі чорні» та один з ініціаторів викупу Тараса  Шевченка з кріпацтва, хрещений батько Кобзаря. Перекладач «Полтави» Пушкіна. . За рішенням ЮНЕСКО, день народження Гребінки - одна із знаменних дат у всьому світі)
    Співали його "Очі чорні" такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас,  тощо             

«Очи черные, очи страстные!
Очи жгучие и прекрасные!
Как люблю я вас! Как боюсь я вас!
Знать, увидел вас я в недобрый час!

Ох, недаром вы глубины темней!
Вижу траур в вас по душе моей,
вижу пламя в вас я победное, -
сожжено на нем сердце бедное.

Но не грустен я, не печален я,
утешительна мне судьба моя, -
все, что лучшего в жизни бог дал нам,
в жертву отдал я огневым глазам!»
         
*******

Очі чорні Ви
так пекучі і
так прекрасні ви,
очі пристрасні,
і невчасні ви.

Як люблю я вас!
Як жахаюсь вас!
Мабуть стрів я вас
у зурочний час!

Недарма ж бо мла
з-попід чорних вій!
Бачу траур в вас
по душі моїй.

Бачу пломінь там
переможний і
серцем бідним сам
догораю в нім.

Не печальний я,
не сумний,  аж ні,
бо судьба моя
втішна вже мені.

Все, що кращого,
Боже, дав ти нам,
в жертву я віддав
чорним тим очам!


Рецензии