Свобода или страх - 03. 05. 2020

Свобода или страх
Евгени Георгиев Алексиев

Свобода или страх

("Свобода 2 или страх" - старо заглавие;
 - само размисъл – скръбен, неримуван, неритмичен, неразмерен, непоетичен...)



Свобода или страх

На майка

(от Жени)


Висшата форма на свобода
може да е свободата от собствените амбиции.
Но тежки остават оковите
на собствената съвест.

Цял живот да тежат оковите на съвестта.

Нямам амбиции.
Но пак не съм свободен.
Освободих се от собствените си амбиции.
Останах окован от съжалението. Остана и страхът.

Не съм свободен от страха,
че въпреки всички мои старания и усилия,
през цялото време,
да не допускам грешки,

страха, че някой ден
отново ще допусна грешка,
заради която после
ще имам угризения и горчиво ще съжалявам.

Горчиво да съжалявам.

Не се справям с „принципа на непривързаността”.
Не съм се абстрахирал и освободил
от съжалението, съпричастността и обичта.
Не съм готов за сливане с божествената същност.

Не съм свободен
от тежестта на мъката и съжалението,
сковаващи-разкъсващи душата ми,
притискащи сърцето ми.

Не съм свободен
от страха от мъката,
която някой ден напълно
ще поиска да ме потопи и изсуши.

Не съм свободен от страха,
че някой ден отново ще допусна грешки,
заради които ще съжалявам тежко
и душата ми ще продължи да се разкъсва.

Душата ми да се разкъсва.

Не съм свободен от угризения и съжаление,
от собствен упрек, скръб и от вина.
Не съм свободен.

Освободих се от амбиции.
Запазих обичта и съпричастността.
Запазих и вината, съжалението и страха от свои грешки.

Горчиво съжаление,
мъка, угризение.

Не мога да съм свободен.
Но и не искам.


3.05.2020


Рецензии
Тъжно стихотворение! Харесах го!

Красимир Георгиев   04.05.2020 10:47     Заявить о нарушении
Не стихотворение, всъщност - откровение.
Думи на размисъл със съжаление - разграничени вертикално, вместо подредени хоризонтално.

Евгени Алексиев   04.05.2020 16:29   Заявить о нарушении