Эдвин Сугарев. Волчья память

Волчья память

1.
Живу забыться в нашем вое

О господи
зачем позволил нам поверить
что были верность страх покорность
поначалу

Кому молиться одиночке

Ружью ли
одиночеству


2.
Живущим в стае нам

положено обнюхиваться с ближним
постоянно

В чьём безразличье пополам сомненье стон
Кто презрит голод капканы силки
и наши неразборчивые
челюсти

И снова дышит кровушкой простор
и в снег весенний кости


3.
Олень не по ловцу

шербатому
мышкующему в степи
хроническому голодарю

Олень с горячей кровью
с плотью свежей
всего лишь центр
окружности
сжимающейся
понемногу

где не последних нет ни первых


4.
Студёный белый свет

Дрожь по коре
деревьев в инее
и снег сухой скрипит как смерть
под поступью звереющих теней

Свирепый белый свет

Взрывается в мозгу
и в горло напряжнно плещет
и в клочья между голыми чернущими венцами
чернильной жути и безумья в белом
к горлу горле подступает

пока мы здесь о мачеха
вселенная

перевод с болгарского Терджимана Кырымлы


Вълча памет

1.
В забравяния вълчи вой живея

О господи
защо допусна да повярваме
че в началото бе вярност страх покорство

Кому да се помоли единакът

На пушката
или на самотата


2.
Живеем в глутница

Узаконената взаимност
ни кара всеки миг да душим кожата на ближния

В чия еднаквост ще побие стон съмнението
Кой ще презре глада капаните сачмите
и челюстите ни
които не търпят различния

Отново ще дъхти на кръв просторът
и в пролетния сняг ще никнат кости


3.
Не за този който дебне е еленът

Не за щърбавия
който лази из степта
в чийто корем гладът се учи на моряшки възли

Еленът с жежка кръв
с месо димящо
е само център
на една окръжност
която бавно
много бавно се стеснява

в която никой не е сетен или пръв


4.
Студена бяла светлина

Пробягва тръпка
по кожата на оскрежените дървета
и остър сняг проскърцва като смърт
под стъпките на оскотелите ни сенки

Свирепа бяла светлина

Избухва в мозъка
и в гърлото напрегнато се плисва
и между черните оголени венци
на бяла лудост и мастилен страх се цепи

все още тук сме
мащехо вселена

Едвин Сугарев
Исходник см. по ссылке: liternet.bg/publish/esugarev/loshi/poeticheskiiat.htm


Рецензии