Казка про гречку та Мамаеву уздечку

                *Українські народні звичаї*

    Чи не цікавило вас, шановні добродії, таке пікантне питання. Звідки бере початок дивна звичка деяких персонажів – стрибати у гречку?
І чому стрибають вони саме у гречку, а не, скажімо, у кукурудзу чи соняшники? І хто започаткував цей вид «спорту»? Одні лише питання, а конкретних історичних даних катма.
    В народі кажуть, якщо хочеш бути в курсі подій, то прислухайся, про що стрекочуть на природі сороки. Ця птиця краще Інтернету принесе на хвості найцікавіші новини та розкаже усе, що було і чого навіть не було.
    Отож, шановні, послухайте, що тут настрекотала білобока. Виявляється, що, започаткував це стрибання наш козак Мамай, який ще за царя Гороха не тільки боронив нашу землю від загарбників, а ще й мав неабиякий хист до жіночої статі.
   Можливо, що ця оповідь якимось боком торкнеться деяких таємних епізодів з біографії і ваших знайомих.

                ***
  *Казка про гречку та Мамаєву уздечку*
                ***
Шабля в піхвах, класна збруя, кінь копитом грає –
То козак Мамай прямує з далекого краю.
.
Вже на обрії за полем видно рідну хату,
Там козачка жде Мамая, а дітоньки – тата.
.
Захотілося Мамаю сісти відпочити
Та смачного сала з торби взять перекусити.
.
Кинув поглядом: праворуч – жито та пшениця,
А ліворуч… Мама мія, в гречці молодиця!
.
Наче куриця на грилі, смажиться під сонцем,
Де взялось такеє диво? Ще й без охоронця!
.
Аж Мамай роззявив рота й попустив уздечку,
Раптом кінь вильнув наліво та й стрибнув у гречку.
.
Йолки-палки, та це ж Сонька, хай йому болячка!
Популярна серед хлопців, козака землячка.
.
Вже козак не хоче й сала, закортіло меду,
Не духмяного із гречки, а що там… сперЕду.
.
Чи то правда, чи неправда - вже ніхто не скаже,
Лиш сорока-білобока казку вам розкаже,–
.
Начебто козак невинний, то погана збруя,
Що в козацьких шароварах не стримала бурю.
.
…Довго він лежав на сонці, аж спина згоріла,
Сонька ж в гречці разів десять за цей час зомліла.
.
Рознеслася та новинка по усій окрузі,
У сороки ж, бачте, всюди є хороші друзі.
.
Отож, любі та кохані, підтягніть  уздечку,
Щоб ваш кінь раптово здуру не стрибнув у гречку.

     Василь Непийвода м. Бахмач, 2020 р.


Рецензии