Станка Пенчева Цена доверия

ЦЕНА ДОВЕРИЯ

Уж так я устроена:
предпочитаю
улыбаться – а не глядеть исподлобья,
лучше погладить – чем ударить,
довериться – когда в глаза мне заглянут.

Не единожды
лгали мне.
Даже близкие и дорогие.
Над любовью глумились,
словами опутывали –
и снова в глаза мне смотрели.

Может
и ещё сто раз меня обманут.
Пусть.
Лишь не желаю
из-за измен бессчисленных
пропустить те единственные
глаза, которые воистину
были искренни.


пер. с болгарского Людмилы Станевой

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Оригинал:

Станка Пенчева
ЦЕНАТА НА ДОВЕРИЕТО

Така съм създадена,
че предпочитам
да се усмихна — вместо да се намръщя,
да погаля — вместо да ударя,
да повярвам —
щом ме погледнат в очите.

Много пъти
са ме лъгали.
Дори най-скъпите, най-близките.
Обичта ми са тъпкали,
с думи са ме оплитали —
и пак ме гледаха в очите.

Може
още сто пъти да ме излъжат.
Нека.
Едно не искам:
заради стотте измами
веднъж да не повярвам само
на очите, които наистина
са били искрени.


Рецензии