Володимир Висоцький Пiсенька про мангуста

Володимир Висоцький “Пісенька про мангуста”
 
-Змії, змії, хай буде їм пусто! -
Шаленiв хтось й нервово кричав,
Й допомоги просили в мангуста,
Щоби, значить, мангуст виручав.
 
     І мангусти взялись за роботу,
     З допомогою рідних своїх,
     З головою поринув в роботу
     Без перерв, свят, хвороб й вихідних.
 
І в пустелях,в степах і в пампасах
Наказали усiм патрулям:
Не чiпати зміюк без’ядастих,
А отруйних звести до нуля.
 
      Чоловiк якось, хай йому пусто,
       За мангустом прийшов крадькома,
       І поставив сiльця на мангуста,
       Шкiдливiш, буцiм, звіра нема.
 
Рано вранцi прийшов, з ним собака,
І мангуста у лантух сховав,
А мангуст відбивався і плакав,
"Я корисний", - лише прокричав.
 
      Так мангустiв в порізах і ранах,
      Все жбурляли в чувал, для розваг,
      Одурілих від болю в капканах,
      Бо, що в долі такий ось зигзаг.
 
Ворожили вони: "В чому виннi?
Чому ж нас понесли забивать? "
І сказав їм мангуст зовсiм сивий:
“Хочу, браття, я вам нагадать, що
 
      Кози в Бельгії з'їли капусту,
      Горобці - рис в Китаї з полів,
      А в Австралії злючі мангусти
      Понiвечили змiїв та змій".
 
Цим випадком нас не здивувати,
Знають твердо старий i малюк,
Що не можно занадто завзято
Нищить навiть мангустам гадюк.
 
      В нагороду за це вiд людини
      Став ланцюг iз розважливих дiй.
      Мабуть, людям не жить без трутини, -
      Ось тому i не можуть без змій!

© Володимир Туленко. Переклад, 2020

https://www.youtube.com/watch?v=W6aSzd20vfw

***
Владимир Высоцкий “Песенка про мангуста”

-Змеи, змеи кругом, будь им пусто!-
Человек в иступленьи кричал
И позвал на подмогу мангуста,
Чтобы, значит, мангуст выручал.

      И мангусты взялись за работу,
      Не щадя ни себя, ни родных,
      Выходили они на работу
      Без отгулов и выходных.

И в пустынях, степях и в пампасах
Даже дали наказ патрулям
Игнорировать змей безопасных
И сводить ядовитых к нулям.

      Приготовьтесь, сейчас будет грустно:
      Человек появился тайком
      И поставил силки на мангуста,
      Объявив его вредным зверьком.

Он наутро пришел, с ним собака,
И мангуста упрятал в мешок,
А мангуст отбивался и плакал,
И кричал: "Я полезный зверек"

      Но мангустов в порезах и ранах,
      Все швыряли в мешок, как грибы,
      Одуревших от боли в капканах,
      Ну и от поворота судьбы.

И гадали они:"В чем же дело?
Почему нас несут на убой?"
И сказал им мангуст престарелый
С перебитой передней ногой:

      "Козы в Бельгии съели капусту,
      Воробьи - рис в Китае с полей,
      А в Австралии злые мангусты
      Истребили полезнейших змей."

Это вовсе не дивное диво:
Раньше были полезны, и вдруг
Оказалось, что слишком ретиво
Истребляли мангусты гадюк.

      Вот за это им вышла награда
      От расчетливых наших людей.
      Видно люди не могут без яда,
      Ну, а значит, не могут без змей.

© Владимир Высоцкий. Текст, музыка


Рецензии