Володимир Висоцький Твоя татуха

Володимир Висоцький “Твоя татуха”
 
Не ділили ми тебе й не милували,
А що любили - так позаду все у нас.
Я ношу в душі твій світлий образ, Валю,
Льоша ж виколов твій образ у той час.
 
Я в той день, коли прощались на вокзалі,
До труни не забувати обіцяв, -
І сказав: - Я не забуду тебе, Валя.
- Я, тим паче, - Льоша голосно додав.
 
А тепер дивись, кому з обох нас гірше,
Й кому важче - спробуй, Валю, розбери:
Ти на грудях в нього виколота лише,
В мене - сколота  душа, що біс бери.
 
І коли мені вже нудно та морочно, -
Хай образа тебе, Валю, обійде, -
Я прошу, щоб Льоша розстебнув сорочку,
І дивлюсь, дивлюсь, лиш тільки на тебе.
 
Та недавно мій товариш, друг хороший,
Він біду мою мистецтвом поборов, -
Він скопіював тебе з грудей у ;;Льоші
І на груди мої тебе наколов.
 
Знаю я, що очорняти  друзів - скруха,
Але ти мені, повір, рідніше всього,
Знай, - моя, вірніше, що твоя, татуха,
В сто раз краще й красивіше, ніж його.

Не ділили ми тебе й не милували,
А що любили - так позаду все у нас.
Я ношу в душі твій світлий образ, Валю,
Льоша ж виколов твій образ у той час.

© Володимир Туленко. Переклад, 2020

https://www.youtube.com/watch?v=UuIigny6qDY

Владимир Высоцкий “Татуировка”

Не делили мы тебя и не ласкали,
А что любили - так это позади.
Я ношу в душе твой светлый образ, Валя,
А Леша выколол твой образ на груди.

И в тот день, когда прощались на вокзале,
Я тебя до гроба помнить обещал,-
Я сказал:- Я не забуду в жизни Вали.
- А я тем более,- мне Леша отвечал.

А теперь реши, кому из нас с ним хуже,
И кому трудней - попробуй разбери:
У него твой профиль выколот снаружи,
А у меня - душа исколота внутри.

И когда мне так уж тошно, хоть на плаху,-
Пусть слова мои тебя не оскорбят, -
Я прошу, чтоб Леша расстегнул рубаху,
И гляжу, гляжу часами на тебя.

Но недавно мой товарищ, друг хороший,
Он беду мою искусством поборол,-
Он скопировал тебя с груди у Леши
И на грудь мою твой профиль наколол.

Знаю я, друзей своих чернить неловко,
Но ты мне ближе и роднее оттого,
Что моя, верней - твоя, татуировка
Много лучше и красивше, чем его

Знаю я, друзей своих чернить неловко,
Но ты мне ближе и роднее оттого,
Что моя, верней - твоя, татуировка
Много лучше и красивше, чем его

© Владимир Высоцкий. Текст, музыка 1961


Рецензии