Володимир Висоцький Ми пильнi

Володимир Висоцький “Ми пильні”

Ми пильні - таємницi  в нас вмирають,
Вони - в твердих жилавстих руках.
До того ж, таємниць ми знать не знаєм,
Розумникам секрети довіряєм,
А ми, дасть бог, як дурнi, в закутках.

В нас успіх зважити - так вагiвниць немає,
Знов успіх є, але немає гир.
Вони вагомі, круто виглядають,
ми - на сторожі, ми охороняєм
кордони, успіх, й мiжпланетний мир.

Гелегнувши за запуск агрегату,
Сьогодні ми героїв похмелим.
Ще візьмем десь по півкіло на брата,
Свій інтерес в нас - будем вайлуваті, -
До бiсу все це, й що робити з ним?

Ми телевізорів багато покупляли,
По другiй в шість дивилися хокей,
А в сім в Нью-Йорку Сiтi передали -
Я сам не бачив, ми  дитя купали.
Але у них там, певно, все O’Kей!

Хоча хвилююсь про усi загрози:
Як негри там? Зiбрали урожай?
Як там в Лівані? Й що там у Сомоси?
Ясер здоровий? Тож, які прогнози?
Як з Картером? Що викине Китай? ..

Які медалi й ордени бувають? -
Я надіслав листа в програму “Час”.
Ще повно? Так чого ж їх не вручають?
В нас діти це найлiпше полюбляють!
Коли вручають - просто сльози в нас.

© Володимир Туленко. Переклад, 2020

https://www.youtube.com/watch?v=ww9kC6vFOWg

*****
Владимир Высоцкий “Мы бдительны”

Мы бдительны - мы тайн не разболтаем,
они - в надежных жилистых руках.
К тому же, этих тайн мы знать не знаем,
мы умникам секреты доверяем,
а мы, даст бог, походим в дураках.

Успехи взвесить - нету разновесов,
успехи есть, а разновесов нет.
Они весомы и крутых замесов,
а мы стоим на страже интересов,
границ, успехов, мира и планет.

Вчера отметив запуск агрегата,
сегодня мы героев похмелим.
Еще возьмем по полкило на брата,
свой интерес мы - побоку, ребята, -
на кой нам свой, и что нам делать с ним?

Мы телевизоров понакупали,
в шесть по второй глядели про хоккей,
а в семь по всем Нью-Йорк передавали -
я не видал, ребенка мы купали.
Но там у них, наверное, O’Kей!

Хотя волнуюсь, в голове вопросы:
как негры там? Убрали ль урожай?
Как там в Ливане? Что там у Сомосы?
Ясер здоров ли? Каковы прогнозы?
Как с Картером? На месте ли Китай?..

Какие ордена еще бывают? -
послал письмо в программу «Время» я.
Еще полно? Так что ж их не вручают?
Мои детишки просто обожают!
Когда вручают - плачет вся семья.

© Владимир Высоцкий. Текст, 1979


Рецензии