Володимир Висоцький Про Сергiя Фомiна

Володимир Висоцький “Про Сергія Фоміна”

А я зростав, як дворова шпана -
Співали, та любили випивати, -
І не любили ми Сергія Фоміна
За те, що зосереджений занадто.

Ми сидимо раз у Сергiя Фоміна -
Бо зазвичай збиралися у нього, -
І ось про те, що почалась війна,
Сказав нам Молотов в відомій всiм промові.

У військкоматі так сказали: "Старина,
Тобі броня, що надає завод "Компресор"! "
Я ж бо відмовився, - Сергія Фоміна
Від армії сховав отець професор.

Кров ллю за тебе, рiдна сторона,
І все ж у серцi не стихає завiрюха:
Кров ллю також i за Сергія Фоміна -
А в нього навiть не свербить за вухом!

Тепер мабуть він ходить по кинам -
Там хроніка про нас перед сеансом, -
Сюди би зараз нам Сергія Фоміна -
Щоб вiн побув на фронті поруч з Гансом!

... Але нарешті закінчилася війна -
Її ми скинули, як надважку обузу, -
Ось зустрічаю я Сергія Фоміна -
А він Герой Радянського Союзу ...

© Володимир Туленко. Переклад, 2020

https://www.youtube.com/watch?v=nPHoe5jsFJE

*****
Владимир Высоцкий “Про Серёжку Фомина”

         Я рос как вся дворовая шпана -
Мы пили водку, пели песни ночью,-
И не любили мы Сережку Фомина
За то, что он всегда сосредоточен.

Сидим раз у Сережки Фомина -
Мы у него справляли наши встречи,-
И вот о том, что началась война,
Сказал нам Молотов в своей известной речи.

В военкомате мне сказали: "Старина,
Тебе броню дает родной завод "Компрессор"!"
Я отказался,- а Сережку Фомина
Спасал от армии отец его, профессор.

Кровь лью я за тебя, моя страна,
И все же мое сердце негодует:
Кровь лью я за Сережку Фомина -
А он сидит и в ус себе не дует!

Теперь небось он ходит по кинам -
Там хроника про нас перед сеансом,-
Сюда б сейчас Сережку Фомина -
Чтоб побыл он на фронте на германском!

...Но наконец закончилась война -
С плеч сбросили мы словно тонны груза,-
Встречаю я Сережку Фомина -
А он Герой Советского Союза...
© Владимир Высоцкий. Текст, музыка, 1964


Рецензии