Володимир Висоцький Про китайську проблему

Володимир Висоцький “Про китайську проблему”


Є на Землі предостатньо всiх рас -
Як кольорова палітра, -
Кожен повiтря вдихає за раз
Два з половиною літри!

Якщо так далі, то - повний гаплик -
Скоро кінець нашiй ерi:
Бо ці китайці за кілька років
Вкрадуть в Землi атмосферу!

Сон тут наснився, повинен сказать -
Сон iз жахливим туманом:
Ніби я - в хату, а в кухні сидять
Мао Цзедун з Лі Син Маном!

Й що розділась планета Земля
На три  куски, три окрайцi,
Нас - мільярд вже, та й їх - мільярд,
А на останок - китайці.

І подають мені аркуш в обiд:
На, підпиши - ну ж, поквапся -
Дуже потрібен Далекий наш Схід -
Й не передать, як їм здався! ..

Тільки про це знову сон нагадав,
Тільки про це все я думав, -
Я спiвробiтника з’пяну назвав
Мао - пробачте - Цзедуном!

Та незабаром на Місяць летiть, -
Й що нам Америка, братцi:
Ліва - для нас, правиця - вже їм,
Решта, то звiсно ж, - китайцям.

Ліва - для нас, правиця - вже їм,
Решта, то звiсно ж, - китайцям.


© Володимир Туленко. Переклад, 2020

https://www.youtube.com/watch?v=02GoN1VDT_4

*****

Владимир Высоцкий “О китайской проблеме”

Есть на Земле предостаточно рас -
Просто цветная палитра, -
Воздуха каждый вдыхает за раз
Два с половиною литра!

Если так дальше, то - полный привет -
Скоро конец нашей эры:
Эти китайцы за несколько лет
Землю лишат атмосферы!

Сон мне тут снился неделю подряд -
Сон с пробужденьем кошмарным:
Будто я - в дом, а на кухне сидят
Мао Цзедун с Ли Сын Маном!

И что разделился наш маленький шар
На три огромные части,
Нас - миллиард, их - миллиард,
А остальное - китайцы.

И что подают мне какой-то листок:
На, мол, подписывай - ну же, -
Очень нам нужен ваш Дальний Восток -
Ах, как ужасно нам нужен!..

Только об этом я сне вспоминал,
Только о нем я и думал, -
Я сослуживца недавно назвал
Мао - простите - Цзедуном!

Но вскорости мы на Луну полетим, -
И что; нам с Америкой драться:
Левую - нам, правую - им,
А остальное - китайцам.

Левую - нам, правую - им,
А остальное - китайцам.


© Владимир Высоцкий. Текст, музыка, 1965


Рецензии