Издаjа

         др. Милици Деспотовић


Издале су ме очи и сузе
Издао ме је добар глас
Очекивала сам погубљење
У рани јутарњи час

Издало ме је срце
Издало ме је слабо тело
Била сам спремна да признам све
И саслушам своје опело

Издали су ме пријатељи
Одузели ми речи
Везали болно срце у чвор
Наредили му да се лечи

Издале су ме успомене
Софизми и тропизми сви
Издали су ме без упозорења моји
Одбрамбени механизми

И пошто бејах лишена свега
Земаљских задовољстава и права
Једино што ми заиста оста
Беше та душа треперава

Само ме она издала није
Само је она остала да бди
Кад потонуше све моје лађе
Кад су ме без шума напустили сви

То јој никада заборавити нећу
То што је онда била ту
Што ми је помогла да преживим
И била са мном у добру и злу


Београд, 1981.


Рецензии