Айя-софия. и. а. бунин

      АЙЯ-СОФИЯ. И. А. БУНИН
 
(1овдал - са дин дезац Бунина)

Ца довза к1ерамаш доагар тоъал
Хозар мотт, – сийлахь шейх хут1ба дешар
Дазадо Къор1а – доккха моратал
Ц1имхара боадона д1адовш эшар.

Гома тур хьалкхесса наьха кортошта,
Шейхо айер юхь, б1аргаш дувшадана –
Кхерам бера гулама, б1а са дайна.
Из тур уллар кувсашта…

1йренна элгац дар сийрда. Мотт кхоабаш
К1аьда бижа, беза сатемга,
Кхы малхо сирда моартал къегийташ
Д1акхочаргвоацача лакхенга.

Кхы а кхокхарч цун, г1еттар, декар,
Цу лакхачар, цу х1ара корах,
Сигален парг1ато е фоно мерза дехар
Шоана, Безам, шоана, Б1аьсти!

Светильники горели, непонятный
Звучал язык, — великий шейх читал
Святой Коран, — и купол необъятный
В угрюмом мраке пропадал.

Кривую саблю вскинув над толпою, —
Шейх поднял лик, закрыл глаза, страх
Царил в толпе, и мертвою, слепою
И она лежала на коврах...

А утром храм был светел. Все молчало
В смиренной и священной тишине,
И солнце ярко купол озаряло
В непостижимой вышине.

И голуби в нем, рея, ворковали,
И с вышины, из каждого окна,
Простор небес и воздух сладко звали
К тебе, Любовь, к тебе, Весна!
<1903—1906>


Рецензии