Оспiвую малi мiста. Жовква, Львiвська область

Місто Жовква розташоване на місці села Винники, перша згадка
про яке в літописах датується 1368 роком. Після розпаду
Руського Королівства (Галицько-Волинського князівства)
і захоплення його земель Польщею наприкінці XVI століття (1588 р.)
Винники перейшли у власність гетьмана Станіслава Жолкевського,
який згодом одержав королівський привілей Зиґмунта III Вази
на будівництво нового міста, що й  було закладене в 1597 р.
Жовква збудована за принципом «ідеальних міст» доби Ренесансу.
*
Хто ж із смертних не захоче
Побувати на Розточчі,
Де стрічає осінь жовту
Старовинне місто Жовква.
Під горою, під Гараєм –
Шлях до Жовкви, як до раю.
Місто давньої культури
І шедевр архітектури,
Що попри вітри та зливи
Змайстрував Павло Щасливий.
Не втрачайте свого шансу,
Вирушайте без думок ви
До перлини Ренесансу –
В дивовижне місто Жовкву!
*
© Олег КРАВЧЕНКО


Рецензии
Там много красивых мест. Я едва не перевез родителей в Моршин!
А это про Шадринова
http://stihi.ru/2010/05/24/8683%C2%A0

Владимир Лагунов   26.02.2021 22:30     Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.