Комковый шикэр

И,жилкэем,каты котырынма,
Булэсен бит минем тошемне!
Эле генэ икмэк телеме тотып,
Тоштэ курэм якын кешемне!
 
Икмэк телеменэ каймак яккан,
Шикэр комы сипкэн остенэ.
Эткэемнен жылы,сарык тунын,
Кушекмэскэ япты остемэ.

И,жилкэем,каты жиллэмэле,
Буленмэсен минем тошлэрем!
Энкэй биргэн икмэк телемемне,
Тэмле итеп эле тешнэдем!

Сагындым мин кара икмэк тэмен,
Оныттым мин казлы ашларны.
Кайчак,тошлэремдэ сыйланам да,
Иртэн сортэм тозлы яшьлэрне.

Энкэемэ бир ,Аллам,туземлек,
Эткэй кайтыр! Шундый кон житэр!
Тошлэремдэ буген Эткэй кайтты,
Кучтэнэче комковый шикэр!

Шул шикэрне утырып ваткалады,
Анлаталмыйм анын тэмнэрен!
Эллэ Аллам,шикэргэ остэгэн,
Безнен бала-чакнын ямьнэрен!

Тэмле итеп шикэр ялыйм эле,
Жилем булмэ минем тошемне!
Тэмле йокыларда каршы алдым,
Жину яулап кайткан Кешемне!

Уянып киттем,куфэйкэсен киеп,
Энкэй ут тергезэ учакка.
Сенлекэем ымсынмасын диеп,
Тошне сойлэмэдем шул чакта.

Ачка элсерэгэн Эткэемнен,
Эх! Бер тошлэренэ керэлсэм!
Каймак яккан берэр телем икмэк,
Тамак ялга-диеп бирэлсэм!
*********************
Жину яулап,Эткэкэем кайтты,
Кучтэнэче комковый шикэр!
Кахэр сугыш,куркыныч тош булып,
Буыннардан-буынга житэр!

Куз алдымда. Комковый шикэрне,
Кусач белэн Эткэй ваткалый.
Жилсез,тыныч тондэ,Улым!-диеп,
Тошлэремэ бик ешь кайткалый!
 
Хатын кызлар ничек чыдагандыр,
Ачтан шешенгэндэ балалар!
Сабый кочып,корыч хэйкэл булып,
Басып торсын безнен Аналар!
               
 


Рецензии