Мера Существования

Эпиграф

Если "все познается в сравнении"
и "человек - мера всех вещей",
то не сравнить ли бога с собой
и себя с богом?

"О Дельфийском Оракуле"


Во всем отныне вижу крест.
Сокрестие пространства и времен.
На остриях креста твои заветы вижу.
Посередине вижу - распятого тебя.
Как ясен! Как прекрасен твой лик!

Страдающей главой меж измерений
С креста свисаешь ты, во власти слухов.
Одни твердят - ты умер во спасение.
Другие молвят - пал рабом страстей.
Твои познания с креста - их тьма и свет.
Другое - смерть! Другого нет!

И отовсюду раздаются гимны -
Божественный логос тебя воспевает.
Пред пустотой - ничто, порченный молвой,
То сам себе ты враг, то людям утоление.
То сам вселенная, то тень вселенной.
О, мера сущего! О, человек!





THE MEASURE OF EXISTENCE

BY ANDREY RUSSIAN


Epigraph

If "everything is learned in comparison"
and "man is the measure of all things",
then don't you compare God with yourself
and yourself with God?

"On the Delphic Oracle"

From now on, I see the cross.
The cross of space and time.
On edges of cross I see your covenants.
In the middle I see you crucified.
How bright! How beautiful your image!

With suffering head between dimensions
From cross you hang, captured by rumors.
Some say - you died in salvation.
Others utter - fell slave to passions.
Your knowledge from cross - their's darkness and light.
Another - death! Another not exists!

And hymns are heard from everywhere -
The divine logos praises you.
Beneath the void - nothing, by rumors spoiled,
You either villain to yourself, or people consolation.
Either universe itself, or shadow of universe.
Oh, measure of existence! Oh, human!


Рецензии