Публикации на других языках

1. Сергей Цветарски Поне 135… Анекдоты афоризмы сентенции за Статистиката(Национален статистически институт), 2015 /на болгарском/.

За политиците статистиката е меч, за бюрократите — щит!


2. Антология современного российского афоризма «Великое в малом» на сербском языке (Белград). Составитель А. Чотрич, «Сербское слово», 2017 /на сербском/.

Солнца больше в Африке, зато места под солнцем – в Европе.

Выходные – смена пассивного отдыха на активный.

За бесплатным сыром в мышеловку всегда очередь.

"Вместе - мы сила!" - думали хворостинки, собранные для разведения огня.

Я за свободу слова, но только не в три часа ночи!

Делить на чёрное и белое всегда легче, чем поровну.

Гражданский брак: Родина перестала рожать сынов Отечества.


3. Миле Ѓорѓијоски Руски Парадокси (избор на поговорки, мудри мисли и афоризми), Виница, Дом на култура „Тошо Арсов“, 2019 /на македонском/.               

Сонце има повеќе во Африка, ама место под сонцето повеќе во Европа.

Викенд - замена на пасивниот одмор со активен.

Поради бесплатното сирење, пред стапицата секогаш има редица.

- Заедно сме посилни! - мислат гранките собрани за разгорување на огнот.

И јас сум за слобода на говорот, ама не во три наутро.

Делењето на црно и бело, се покажа полесно од делењето подеднакво.

Граѓански брак: татковината престанала да раѓа синови на татковината.


4. Антология современного российского афоризма "Golemo vo malo" («Великое в малом»). Составитель А. Чотрич, Издавач: Меѓународен Славјански Универзитет "Гаврило Романович Державин", превод од српски на македонски јазик: Васил Толевски, 2020 /на македонском/.

Сонцето е повеќе во Африка, ама место под сонце има повеќе во Европа.

Викенд – замена на пасивниот одмор со активен.

Заради бесплатното сирење, пред стапицата за глувци секогаш има ред.

- Заедно сме посилни! – мислат гранчињата за потпалување на огнот.

И јас сум за слобода на говорот, ама не во три часот наутро.

Делењето на црно и бело се покажа полесно отколку да се дели еднакво.

Граѓански брак: Татковината престана да раѓа синови на Државата.



 


Рецензии
Примите мои поздравления, рад за Вас, Александр.
С уважением,

Виталий Галашев   28.01.2020 13:35     Заявить о нарушении
Спасибо, Виталий! Поезд ехал на Балканы, наш вагон не отцепили. :)

Александр Пашинин Кетцалькоатль   07.02.2020 14:21   Заявить о нарушении