Василий Стус. Автопортрет со свечой

Свечу над головой держи,
пока без устали рука.
Не ночь одну - целую жизнь.
А рядом темь пуглива так.
Мышей летучих свищут пули.
От эха студится щека.
Где вы с крылами? Гули-гули,
невыносимо ль без небес?
Глаза аж подвели, заснули.
О нет, ты не один воскрес!
Как в кадку - филиновы вскрики.
Близ бродит землячок-дантес,
позорный и косноязыкий,
попасть ли сможешь ты в меня?
Свеча застыла - не мигнет.

Оригинал:

Василь Стус. Автопортрет зі свічкою

Тримай над головою свічку,
допоки стомиться рука -
ціле життя. Замало - нічку.
Довколо темінь полохка.
Літають кажани, як кулі.
Луною студится щока.
Де ви крилаті? Гулі-гулі,
як вам нестерпно - без небес?
Аж очі підвели, поснулі.
О ні, ти не один воскрес!
Як в бодню - пугачеві скрики.
Десь бродить землячок-дантес,
о шанталавий, недорікий,
а чи поцілиш ти мене?
Свіча в задумі - не мігне.


 


Рецензии