В очiкуваннi Рiздва

Скоро-скоро вже Різдво,
А снігами й не мело,
Але ми його чекаєм,
В небі зірку виглядаєм.

Щоб вона нам засвітила
І новину сповістила,
Що Ісусик народився,
У кошарі уповився.

Не в хоромах, не в палатах,
А на сіні, між ягнятах.
З всіх усюд несуть му дари
До убогої кошари.

Щоб дитятко привітати
Будем й ми колядувати,
Візьмемо обрус святковий,
Вкриємо ним стіл дубовий.

Під столом кладемо сіно,
Щоб зібралось все коліно –
З діда-прадіда весь рід,
Вберегтись від всяких бід.

Ми дарами стіл уставим,
В центрі свічечку поставим.
Буде все чим ми багаті
В українській рідній хаті.

Кутя з маком та медами,
Пресмачними пампухами,
Борщ із вушками, з грибів
Зварим сос до голубців.

Квасу, часнику і солі,
Юшка із сливок й квасолі,
Ще й вареників доволі
Із капусти й бараболі.

Узвар в глечику з сушні,
Риба смажена в муці…
Буде все чим лиш багата
Українська рідна хата.

Почнемо все молитвОю,
А завершим колядою,
Щоб родилося у полі,
Україні – миру й волі.

04.01.2020


Квас – місцева різдв'яна страва з розсолу квашеної капусти, гречки і грибів.
Сос – підлива, місц., напіврідка, згущена


Рецензии