Беседа

Автор: Р. Русев

„Живота направи кукиш с ръка
и вятъра тръгна да гони“

Времето в църквата влезна,
погледна и спря,
счупи си моли;ва от нерви,
до олтара приседна
и почна със попа беседа.
Е, отче да почнем ли
с божите заповеди,
или сам ще си кажеш
булките как поопипваш,
или от подаянията заделяш
на енориашите.
Ще те питам и още
откъде тази скъпа колица
и „ролекса“ златен в ръката?
И оти не постиш,
брадата от блажно е мазна
а на другите думаш:
Пости за прости,
кога дойдат на гости
и на печката в кьошето
стои боба в гърнето.
Тъжно ми става така,
като те гледам
как като  блудница
в църква се молиш,
а Бог търпи и това...


Рецензии