В! тання дон!

 Мамина наука

БЕРЕЖИ ЖИТТЯ, ДИТИНО!
НІ НА ХВИЛЮ, НІ НА МИТЬ
НЕ ЗАБУДЬ: ВОНО - ЄДИНЕ!
І ЗУМІЙ ЙОГО ПРОЖИТЬ

ТАК, ЩОБ ЛЮДИ ПОВАЖАЛИ;
ЩОБ МІЦНА СІМ*Я БУЛА;
ЩОБ УСІ ТЕБЕ ВІТАЛИ,
ДЕ Б ТИ ЇХАЛА ЧИ ЙШЛА

НЕ ДАВАЙ ДУШІ ЛІНИТИСЬ,
НЕ СТАРІЄ ХАЙ ВОНА!
ВЧИТИСЬ, ДОНЮ, ЗАВЖДИ ВЧИТИСЬ!
БУДЕ ВАЖКО - НЕ ЖАЛІТИСЬ!

ЗУБИ ЗЦІПИТИ! ТЕРПІТИ!
ЧУТИ! БАЧИТИ! ТВОРИТИ!
ДОТЯГНУТИСЬ! ДОСКРИПІТИ!
В БОРГ НЕ БРАТИ! НЕ ПРОСИТИ!
НЕ ПИЩАТИ - ГОРДІСТЬ  МАТИ!
НЕ РЕВІТИ! НЕ СТОГНАТИ!
БУДЬ З ЛЮДЬМИ... МІРКУЙ - САМА.

МЕНШЕ СПИ. ЧИТАЙ І СЛУХАЙ.
ЗНАЙ, ДЕ - КРИВДА, ДЕ - ДОБРО.
ЗАТУЛЯЙ МІЦНІШЕ ВУХА,
ЯК ЗОВУТЬ ЧИНИТИ ЗЛО!

НЕ ЗАЦИКЛЮЙСЯ. НЕ БІЙСЯ.
ЙДИ ВПЕРЕД! А ВАЖКО - СМІЙСЯ,
ПЛАЧ, КРИЧИ ТА НЕ СИДИ:
ПІДНАПРУЖСЯ - ТА ІДИ!

НЕ ВИХОДИТЬ - ПРОБУЙ ЗНОВУ.
ЩО НЕ ЗНАЄШ - ЗАПИТАЙ.
ВИБИРАЙ ЗНАННЯ З ПОЛОВИ,
А ПОЛОВУ - ВІДМІТАЙ!

ТІ ЗНАННЯ ВБИРАЙ, ЯК ГУБКА!..
БЕРЕЖИ АВТОРИТЕТ!
БО ЖИТТЯ - ЯК М"ЯСОРУБКА:
ПЕРЕМЕЛЕ НА ПАШТЕТ.

ЯК НЕ БАЧИШ ПЕРСПЕКТИВИ -
НЕ МАРНУЙ ЧАСУ ДАРМА.
І НЕ ВІР СЛОВАМ ЛІНИВИХ
"КРАЩЕ ТАМ, ДЕ НАС НЕМА".

ОБРОСТАЄ МОХОМ КАМІНЬ
БО НА МІСЦІ ДЕНЬ-У-ДЕНЬ.
А У ЛІСІ ДОТЛІВАЄ
"БЕЗ ПРОБЛЕМ" ТРУХЛЯВИЙ ПЕНЬ!..

... НЕ ПАЛИ МОСТИ ПОЗАДУ!
НЕ ГОРДУЙ! ТРИМАЙ "ТИЛИ"!
ПРОСТЯГАЙ НУЖДЕННИМ РУКИ,
ТА ПИЛЬНУЙ, ЩОБ  НЕ  В Т Я Л И !

І ОСТАННЄ, МОЄ ТИ СОНЦЕ,
ЗАКЛИНАЮ І МОЛЮ:
НЕ КЛАДИ В ДОЛОНІ СЕРЦЕ,
БО  РОЗТОПЧУТЬ  БЕЗ  ЖАЛЮ !

   АЛЛА ФЛІКІНШТЕЙН.


Рецензии