Гуйрен г1аьнаш баьде басар гойт и. а. бунин

ГУЙРЕН Г1АЬНАШ БАЬДЕ БАСАР ГОЙТ…   И.А. Бунин

Гуйрен г1аьнаш баьде басар гойт.
К1алхьардала дац цана шоай кхела!
Сердлос к1аьда сигале сийрдейт
Ерзан 1аьржа нажашта юкъела,

фу а дунен доацар лургда оалаш,
сатийнача вугаш, балех воаккха –
юха а, юха сино хул гештдеш
т1ехьаиккха, 1ехаваь шу да-кха.

Осень листья темной краской метит...
Осень листья темной краской метит:
не уйти им от своей судьбы!
Но светло и нежно небо светит
сквозь нагие черные дубы,

что-то неземное обещает,
к тишине уводит от забот —
и опять, опять душа прощает
промелькнувший, обманувший год!
1905

        ЦХЬОАЛ            И.А. Бунин

Мух а, дог1 а, боадо а я цхьана
Шилача даьсса хий т1а йолаш.
Укхаза дийнал б1астелца янна,
Б1аьстелца бешамаш  йоссалуш.
Со даче ца1 ва. Сона баьде я-кха
Мольберта т1ехьа кора мух хьекха

Селхана хьо яр со волача,
Хьона а сагота я соца.
Ден сайренгахь йоачан йолача
Сона хет хьо сай сесагаца…
Фуд-кха, 1адик хайла! Б1аьстелца
Вахаргва со ца1 – сесаг йоацаш…

Тахан йоаг1а ца хадаш сел
Хинна морхаш –  муг1а т1ехь муг1а.
Дог1ах хьа лар я лаба  к1ал
Д1адаржа, хьалдиза хийха.
Сона хала да цхьаь ца1 хьежа
Бийсал хьалх сира бодо гуж а.

Сона ц1аг1 тоха лов т1ехьа – сац!
«Юхаерза, со тайнав хьоца!»
Х1аьта кхалсага д1адахар дац
Гомванна – со хул наьхаца.
Фуд-кха! Кхуврч лотабе а маргдар…
Ж1алий ийца ваха дика дар. 

     Одиночество
И ветер, и дождик, и мгла
Над холодной пустыней воды.
Здесь жизнь до весны умерла,
До весны опустели сады.
Я на даче один. Мне темно
За мольбертом, и дует в окно.

Вчера ты была у меня,
Но тебе уж тоскливо со мной.
Под вечер ненастного дня
Ты мне стала казаться женой...
Что ж, прощай! Как-нибудь до весны
Проживу и один — без жены…

Сегодня идут без конца
Те же тучи — гряда за грядой.
Твой след под дождем у крыльца
Расплылся, налился водой.
И мне больно глядеть одному
В предвечернюю серую тьму.

Мне крикнуть хотелось вослед:
«Воротись, я сроднился с тобой!»
Но для женщины прошлого нет:
Разлюбила — и стал ей чужой.
Что ж! Камин затоплю, буду пить...
Хорошо бы собаку купить.

1903
Ююююююююююююююююююююююююююююююююююююю


Рецензии