Тримата братя

               

Имало едно време трима братя: Никола, Коледа и Мраз. Тримата живеели, в  най-високата и най-снежна планина в Лапландия. Били весели и задружни. Вярвали, че никой за нищо на света не ще ги раздели.  Така били възпитани от малки.
Когато пораснал Никола пръв започнал да върши добрини. Виждал неправдите по света. Бедните и просещи хора по улиците. Тогава му хрумнала идеята да прави подаръци  за всички празници на тези хора.
Да радва бедните им сърца макар и за миг. Братята също започнали да го подкрепят.
Но щом Коледа се оженил... Жена му била толкова саможива и завистлива, че час по-скоро решила да скара братята и ги раздели за винаги. В името на семейството на брат си Коледа другите двама решили да послушатт снаха си и да и огодят. Но да не допуснат същата грешка със новите си снахи, решили Коледа да остане в Лапландия, където се родили, а други двама да отидат в различни крайща на Северния полюс.
Те толкова много се обичали, че преди да се разделят се заклели,че винаги, дори на другият край на света ще имат връзка един с друг. Докато се чува по света, че вършат добрини, радват децата и възрастните със своето присъствие. 
Така разделени Никола се настанил да живее на брега на едно море. Станал най-добрият рибар. Хрумнала му идея, че може да радва сърцата на големи и малки, като ловел риба и раздавал на бедните. Постепенно и по-богатите оценили неговата щедрост и те започнали да купуват подаръци и раздават на своите любими и близки.
Ето защо от тогава до днес тази любов към хората се поддържа и от другите двама братя Мраз и Коледа. Така те обединили целият свят с добрината си. Всички хора да станат  като едно семейство. Така и до ден днешен хората  по света празнуват св. Никола, -  нарекли го свети за това, не само, че правел подаръци, а че пази и моряците в открито море. А  дядо Коледата, дядо Мраз идват след него да даряват надежда за доброта в сърцата.



Валентина Панова 2


Рецензии