Душата на вятъра

Беше лято, а после не беше.
Опознавах душата на вятъра
и очите му, пълни с насмешка,
и студа му, клечащ пред вратата.

Слушах как свири в ключалката
нощем, кагато си спомнях
хляба на мама и залъка,
дето остана бездомен.

Оттогава съм някак дъждовна
и валя след следите на лятото.
Не научих да бъда готова,
да посрещам студа по приятелски.

Тръпнех, когато превземаше
бавно ръцете на татко.
Чаках, но беше безвремие –
подпис последен в тетрадка.

Преболях, преболях от очакване,
щом по пътя изгубих си шала.
Не остана сълза неизплакана,
ни душата на вятъра цяла.


Рецензии