***

The little Love-god lying once asleep

Laid by his side his heart-inflaming brand,

Whilst many nymphs that vowed chaste life to keep

Came tripping by; but in her maiden hand

The fairest votary took up that fire

Which many legions of true hearts had warmed,

And so the general of hot desire

Was sleeping by a virgin hand disarmed.

This brand she quenched in a cool well by,

Which from Love's fire took heat perpetual,

Growing a bath and healthful remedy

For men diseased; but I, my mistress' thrall,

Came there for cure, and this by that I prove:

Love's fire heats water, water cools not love.

Однажды Купидон сражён был сном, а факел,
Что воспламенял сердца, лежал неподалёку.
И нимфы-девственницы вдруг завидев сорванца,
К нему походкой лёгкою спустились и одна

Своею нежной хрупкою рукой взяла огонь,
Что жёг сердца народам без конца,
А повелитель страсти жаркой спал,
Разоружённый девой… И тогда

В колодце факел загасить она смогла,
Вода любовью тотчас закипела
И стала людям помогать 
Недуги разные и хвори исцелять.

Свою любовь к тебе я излечить хотел
Огонь нагрел родник, но охладить любовь родник тот не сумел.


Рецензии