Той день

...Той день минув...
І стала ніч сліпа.
Почуй!
І вслухайся в слова:
Історія людей,
Тих, що були, і вже нема.
Колись і ми ввілляємось
В просто слово...
Історія людей:
Історія зі святості й пороку;
І не поступиться той день ні кроку...
Той день, що впав сьогодні
На твоє ясне чоло.
І ти тепер єство, що стрепенулось,
Тихо, й знов, в утробі майбуття:
Тепер, під пісні зір вестиме в вічність,
Той день, малюючи тебе крізь забуття...
...Той день єси і юний, і старий,
Мов его Бога.
Коли в колиску положив,
Коли в труну проводив.
...І був той день німий,
І ніч сліпа була йому до пари,
І як ті двоє переспали
В печері неба голубій,
І пара духів-голубів
Упала ним на груди:
Каїн і Авель.
І перший їх дім,
І перші сльози,
І перший сміх
Крізь верболози;
В наш дім німий, у нашу хату, землю нашу...
І в ніч сліпу, у нашу ніч...
Той день, коли була свята вагіна,
І зводилися храми для повій,
І падали у сніг крихкий
Умерлі на очах тяжкого колізею;
І як горіли відьми на чумному вогнищі;
Душилися "не люде" під тупіт
Кроків ідолів живих...
І виживали Бога ради, і Чорта ради,
І ради дня, - німого дня.
І зачиналися під світло зір:
І прозрівала ніч, і були зорі їй за очі...
...І в шостий день творінь
Світанок розбудив
Од холоду нічного, і од химерних
І блаженних снів
Живих...
І ми родились у світанок,
І йшли у той же самий день...
...Історія людей...


Рецензии