Баба Неда спечели победа

Автор: Генка Богданова


Селото ни е голямо,
но ергени в него няма.
Не е женен само Коста,
а момите ни са доста.
Имаме ги разни: бели,
вакли, тънки и дебели,
дипломирани и прости,
хилавички/ кожа с кости/,
яки, нежни, загрубели -
все за мъж са закопнели.
Стари моми и момички –
влюбени са в Коста всички.

Коста се видя във чудо,
всички го ухажват лудо,
всяка иска да го има,
да я нарече „ любима“
да го люби без задръжка,
да усети  ласка мъжка…
Да, но Коста е едничък,
що да стори сам самичък?

Но кметицата ни умна,
взе решение разумно.
Свика вчера тя момите
и им заяви открито:
На конкурс ще се явите.
Покажете дарби скрити,
зная, че сте сръчни, смели…
Една от вас ще спечели
най – желаната награда,
че тя по право й се пада.
Трябва да се мъчи доста,
но наградата е Коста!
Ще журирам лично аз,
решаващ ще е моят глас.
Ще му избера съпруга!
Туй е! Казах! Няма друго.

Посетих конкурса лично.
Беше битката епична.
Куца, сляпа, здрава, болна,
се яви с програма волна –
с песни, танци и куплети,
със дайрета, с кастанети,
със бродерии, шевици… –
всички влюбени „ девици“
дарбите си заявиха,
но журито не впечатлиха.

С хъс и с воля за победа
се яви и баба Неда.
С кулинарни чудеса,
тя на кметицата гласа,
си спечели безусловно.
Да не бъда голословна,
ще ви съобщя конкретно
какви гозби Неда спретна:
Разкошна баница разточи,
руйно винце тя наточи,
за мезенце,  във паница,
тя поднесе кървавица.

После сготви тя чевръсто
капама и супа гъста,
„друсан“ кебап и  яхния.
За десерта – саралия,
торта, от малини  сладко –
вкусотии най-накратко.
С палачинки  и сърмички,
баба Неда слиса всички.

Много Неда е живяла
и отдавна е разбрала:
хубост, младост са нетрайни,
не  с  пари, с лъжи омайни,
не с таланти и с облаги,
а със думи мили, благи,
и със  гозба  майсторлъшка,
се печели сърце мъжко.


Рецензии