Here, in the steppe

Steppe is itching dusty
Sides against the paths,
Looking like a fluffy
Cat that loves no fuss.

Motley grass is fawning
Upon laughing breeze,
Spreading scarlet poppies
Under golden beams.

Stellar milk is streaming
To stanitsas from
The night sky and jingling
Like hooves on the Don.

Steppe is singing, melting,
Gulping snow in spring,
Fondling feet with velvet
Emeralds of green.

And the crops are filling
Fields with silky nap.
And one can breathe freely
Here, in the steppe.
8.09.2019
(tr. "Здесь, в степи, на воле")


Здесь, в степи, на воле

Степь боками пыльными
Трётся о тропинки,
Кошкою сонливою
Выгибает спинку,

Разнотравьем ластится
К ветерку-гуляке
И под солнца пальцами
Разливает маки;

Звёздами бездонными
Поит степь станицы
И звенит подковами
Аргамака-птицы;

Тает снегом-ватою
По весне, в апреле,
Изумрудным бархатом
Гладит по коленям;

Колосом, как вышивкой,
Украшает поле...
И так чисто дышится
Здесь, в степи, на воле...
3.09.2019


Рецензии