Василий Стус. Беда так тяжко пишет мною...

Беда так тяжко пишет мною,
Так тяжко мною пишет боль.
Ты - в пропасти. А над тобою -
банкет весёлый правит шаль*.
Напротив космоса, напротив
неба, звёзд, луны. Лежишь
ты переполнен скорби, 
и доли дивный шаг следишь.
Непостижимая тобою,
как ржаной колос проросла,
и разминулся ты с собою,
и с миром брат, и брат с собою,
с себя - друзей не счесть числа.

*шаль - устар., дурь, безрассудство

Оригинал:

Василь Стус. Біда так тяжко пише мною...

Біда так тяжко пише мною,
Так тяжко мною пише біль.
В безодні - ти. А погорою -
веселий бенкет божевіль.
Опроти всесвіту, опроти
небес, і місяця, й зірок.
Лежиш ти, сповнений скорботи,
і стежиш долі дивен крок.
Та, потайна, вона тобою,
мов житний колос проросла,
і розминувся ти з собою,
і з світом брат, і брат з собою,
і з себе - друзям несть числа.


Рецензии