И только злость бывает гениальна. Лина Костенко

Ліна Костенко

І тільки злість буває геніальна.
Господь, спаси меня від доброти!
Така тепер на світі коновальня,
Що треба мати нерви, як дроти.

А нерви ж мої, ох нерви,
Струни мої, настренчені на епохальний лад!
А мені ж, може, просто хочеться щастя,
Тугого й солодкого, як шоколад.

Ну, що ж, епохо, їж мене, висотуй!
Лишь вісь земну з орбіти не згвинти.
Лежить під небом, чистим і високим,
Холодний степ моєї самоти.

Козацький вїтер вишмагає душу,
І я у ніжність ледве добреду.
Яким вогнем спокутувати мушу
Хронічну українську доброту?!

А по ідеї: жінка ж – тільки жінка.
Смаглява золота віолончель.
Справляло б тіло пристрасті обжинки
Колисками і лагодом ночей.

Була б така чарівна лепетуха,
Такі б ото улучила слова,
Що як по змісту, може, й вянуть вуха,
А як по формі – сердце спочива.

Хто ж натягнув такі скажені струни
На цю, таку струнку, віолончель,
Що їй футляр – усі по черзі труни
Вготованих для музики ночей?!

І щось в мені таке велить
Збіліти в гнів до сотого колена!
І щось в мені таке болить,
Що це і є, напевно, Україна.
------------------------------------
Лина Костенко

И только злость бывает гениальна.
Господь, спаси меня от доброты!
Такая нынче в мире коновальня,
Что нервы – провода, хоть и чисты.

А нервы мои, ох, нервы,
Струны, настроенные на эпохальный лад!
А мне, может, просто хочется счастья,
Тугого и сладкого, как шоколад!

Ну что ж, эпоха, ешь, дай лад высокий!
Лишь высь земную не свинти с орбит.
Лежит под небом чистым и высоким
Равнина холода, где каждый гран болит.

Казацкий ветер хлещет через душу,
И в нежность я едва ли добреду.
Каким огнём согреет и иссушит
Хроническую нашу доброту?!

А по идее: баба – это косы.
Из золота, смугла, виолончель.
Справляло б тело страсти от покосов
Над люльками и ласками ночей.

Какая сладкая была бы лепетуха!
Такие б улучила я слова:
По содержанью, может, вянет ухо,
Ну, а по форме – в сердце боль едва.

Кто ж натянул отбившиеся струны
На эту хрупкую мою виолончель,
Что гробом стал футляр, живым и юным,
Для уготованных под музыку ночей?

И что это теперь во мне велит
В гнев побелеть до сотого колена?!
То, что теперь внутри меня болит –
И есть вся наша Родина, наверно. (22.08.2019)


Рецензии