СУТЬ МАТУ у ША-х-АХ

Суть мату у шахах на початку гри чи то без жаги побільше прибрати фігур суперника – суто демократична, показова, класична. Чому? Тому що ти залишаєш суперника із усіма його фігурами, військом, зброєю та засобами у бездіяльності, в прірві, у безнадійності, у глухому куті із його проблемами, із його «багатством». При чому не забираючи, «не вбиваючи», не проявляючи аборигенного типу мислення та поведінки. У такому разі, ти демонструєш незалежний від «матеріальщини» підхід, адекватне поєднання розуму та мудрості, які й спрямовані на демонстрацію усієї внутрішньої суті та цінності гравця, адже визначаєш справжнє місце суперника, проявляєш його обдарованість. З іншого боку, залишаєшся великим другом. Так само і в політиці, як і в інших високих відносинах. Саме це вміння надає можливість нам залишатись людьми, не знищуючи матеріально один одного, не набуваючи не свого, чим апріорі не можеш стати та володіти. Саме це дає можливість зберегтись та навчитись кращим практикам поведінки та відносин у соціумі, заснувати та зберегти культуру людини нового покоління ...не знищуючи не претендуючи, а вдосконалюючи. Така суть права, права демократії..(с)

п.с.: джерело світлини https://zhyvyaktyvno.org/news/mzhnarodnij-den-shahv


Рецензии