Жнива

(Із книги "Дивні речі для малечі")

На селі ідуть жнива
не вщухає курява,
то зерно везуть машини
від комбайнів. Дід Іван
теж останніх не пасе,
ціп на тік мерщій несе –
буде молотити збіжжя
для близького зарубіжжя.
Але все те «по-приколу», –
посміхнувся дід Микола
і насипав жита в сито
та й пішов снопи носити
ще й складати у копу.
Брав по одному снопу
в кожну руку. Потім ціпом
молотив неділю цілу
ті снопи і день, і ніч,
а зерно складав на піч,
щоб підсохло. До стодоли
клав солому дід Микола,
щоб корівку годувати
й молочко всю зиму мати.
Та скінчилися жнива,
і тепер відпочива
дід Іван і дід Микола,
бо онукам скоро в школу.
Восени скінчаться жарти,
сядуть дітваки за парти,
інші розпочнуть жнива –
тяга ж бо до знань жива!

15.07.2019


Рецензии