Czerwona porzeczka

Za zielonym polem,
Za niebieska rzeczka
Rosla sobie w gaju
Czerwona porzeczka.

Czyja z Ty jestes?
Skad tu sie wzielas?
Tak pieknie kwitniesz!
Jak Ty sie miewasz?

Kocham swych gosci
Zwierzat i ptakow.
Zawsze mam poczestunek
Dla wszystkich z dalekich szlakow.

W zamian  przekazuja mi
Ciekawe opowiesci
O krolewiczach, ksiezniczkach,
Co zyja w miescie.

O pieknych wzgorzach,
O blekitnym morzu.
O magicznych kwiatach
I bajecznych gorach.

Jak Bog Ziemie stworzyl,
Jak chronil przez lata,
Jak wszystko rozmnozyl ,
Mieszkajac w dwoch swiatach.

Drzewa mnie tu chronia
Od mocnego wiatru,
Strumyczek korzenie goi,
Gdy sily mi braknie.

Tak. Jestem tu jedyna.
Lecz wcale nie mam smutku.
Jestem bardzo szczesliwa.
Z dala od ogrodku.

TAT 23.06.2019


Рецензии