Колорадски бръмбар

В раиран потник на матрос
 цяло лято имах гост,
който беше много гладен -
бръмбар жълт от Колорадо.

Първо - няколко личинки
 взе да пуска по градината
 и за топли два - три дни
 без листа остави пет лехи.

Почти до корен гол остана
 лехата ми със патладжана.
От личинките - три кофи
 събрах в полето със картофи.

Като американците засмян
 не го видях веднъж пиян,
макар, че черпех го със водка
 в капаните да го прикоткам.

Не беше глупав, нито прост -
не пиеше и "карбофос"*

Деца, гонете този "гост"
във форма и с походка на матрос!
------------------------------------
*карбофос=ефективен препарат срещу насекоми

03.01.2013 г.
1014 Б.Алекс.
Петр Пенчев


Рецензии