Домашна тишина

Като някакъв фантом
 край реката изоставен
 от мъката прегърбен дом,
изравям в своята памет.

Живееше добро семейство.
Вечер чуваше се мандолина.
Никой в него не бездействаше -
цъфтеше тяхната градина.

Знаем, времето лети
 и семейството изчезна.
Никого дома не приюти
 и стана даже безполезен.

Засели се във него тишина
 и тя го чака с гръм да падне,
понеже вече вретена
 не пеят от зори до пладне.

През кипенците му лъч
 огрява на праха снежинките
 и тишината на калъч
 от скука хвърля си стотинките.

30.11.2012 г.
923 Б. Алекс.
Петр Пенчев


Рецензии