Бедняци

На всеки ъгъл със тояжка
 във дрехи от отминалия век,
протягат ми ръце бедняжки
 и просят левче за билет

 или за да купят хляб
 на болното от грип момиче.
Те имали са занаят
 и стая в чисто общежитие.

Имали са даже щастие
 с някой талантлив младеж.
Опитвали са вкусни ястия
 и пресен хляб-горещ и свеж,

додето някаква реформа
 измисли някакво правителство -
със изумителна платформа
 на партийното строителство.

Появиха им се бръчки
 от търсене на нова работа,
да изпълняват все поръчки
 за палене на канделабрите.

Сега като самотни свещи
 догарят те на всеки ъгъл.
И падат сълзите горещи
 пред този, който ги излъга.

07.11.2012 г.
858 Б. Алекс.
Петр Пенчев


Рецензии