Наказани от светлина

В памет на Винсент Ван Гог

Пътуваме сред хълмовете на Прованса.
Къпят ни вълни от южното му топло слънце.
Чувството за цвят ни завъртява в танца си -
на сенките петната са с размер на зрънце.

Едва отминали брега с "червените лозя"
на уличките тесни в Арл внезапно спираме.
Над древните арени още гарвани кръжат,
а ние с радост "Нощното кафе" съзираме.

"Място,дето може да се полудее!"-каза ти
под тент сред жълто - изумрудени стени.
И с твоята топла светлина наказа ни -
сред "сини ириси" и "слънчогледите" ни настани.

Тук разбрах,защо живял сред "хората от бездните"
и сблъскал се с бездушната църковна власт
не стана ти библейски проповедник
на онеправданите миньори в Боринаж...

Арл - Авиньон
2012 г
452 Б. Алекс.
Петр Пенчев


Рецензии