Gwiazda pl

Na mapie swiata gwiazda jest,
Co Krakow tak upieknia.
Z samego centrum miasta lsni.
Jest pelna blasku, wdzieku.

Tak urokliwie blyszczy w miescie.
I wszyscy ludzie ja miluja.
Przychodza do niej grzeszni, swieci.
I swoja milosc jej slubuja.

Ta gwiazda jest u brzegow Wisly.
I smok jej dzielnie chroni.
Poeci ofiaruja jej swe mysli.
Malarze uwieczniaja jej na tronie.

Ta gwiazde nazywaja po imieniu.
I wiedza o niej dzieci i dorosli.
Krolewski Zamek na Wawelu.
O ktorym napisano tyle piesni.

Historia zyjaca w jednym miejscu.
O calej Polsce, krolach i krolowych.
Gdzie Dzwon Zygmunta opowiada
Wszystkie polskie opowiesci,
Przypominajac o korzeniach swych
Wspolczesnym pokoleniom  „Nowych”.

TAT 25.11.2018 ( 13.15)


Рецензии