Lustra pl

Patrze w lustra kolorowe,
Widze siebie tak odmienna.
Sa tak rozne, nietypowe.
Jestem brzydka w nich,
 I jestem tak promienna!

Jedne pokazuje wszystkie wady.
W drugim - jestem jak ksiezniczka!
W jednych jestem tak bezradna.
W innych – jak modelka-klubowiczka.

Strasza, przyciagaja, krytykuja,
Czasem chwala …
Otwieraja roznorodnosc  tej samej osoby.
Lustra – jak ludzie – na swoj lad kochaja,
Czasem krzywdza i rzucaja klody.

I jak widze lustra w sklepie,
Pytam – co to za marketing,
Ze uroczy czlowiek po glowie sie klepie
Spogladajac swoj wlasny completing.

W ktorym lustrze zyje prawda?
Kto jest brzydkim ,
 Kto pieknym kaczatkiem?
Kto ma racje od dawna?
Przeciez kazdy z nas
Jest slicznym dzieciatkiem !

Te najlepsze lustereczko
Mam we wlasnym domu.
Bo jak pytam -  czy jestem sloneczkiem?
Odpowiada  - jestes z Bozego Ogrodu.

Ani zmarszczek, ani brzuszka,
Nic w nim nie widac!
Jest najlepsza kolezanka,
Co wspiera i lubi podziwiac.

Co ubiore – to pasuje.
I usmiech zyje na twarzy.
I caly dzien tak dobrze sie czuje,
Pod wplywem cudownych wrazen!

TAT 22.04.2018 ( 14.32)


Рецензии