Борги допомогли

Зайшов я якось до свого сусіда,
(давненько в нього не бував).
Той зразу ж: "Треба пом'янути діда",
І пляшку він мерщій відкоркував.

До випивки сусіда мій охочий,
Для цього якийсь привід завжди був.
Він кілька років тому пив і дні, і ночі,
Та потім враз пияцтво позабув.

Бо заробітня плата на заводі
В останні кілька років зникла геть,
Борги та бартери були тоді у моді -
Сім'я сусіди животіла ледь.

Зарплата у дружина невеличка,
Не вистачить на пляшку, ну хоч плач.
Тому і зникла випивати звичка,
Бо вився для сім'ї ланцюг невдач.

Платити за будинок було нічим,
Борг виріс і за воду, і за газ.
А тут зросли тарифи аж удвічі
І, кажуть, що зростуть іще не раз.

Та ось боги зробились непримхливі -
Завод виплачувати став борги.
Раптово ніби стали милостиві
Для всіх і для сусідоньки боги.

Достатньо стало, щоби холодильник
Його частіше пощедрішим був.
Сусід поставив газовий лічильник,
Сплатив борги, про них давно забув.

І каже: "Навіть вийшло краще,
Що мій завод ці гроші накопив.
Раніше був п'яничка я пропащий
І заробітки б геть свої пропив!"


Рецензии