В Монголската степ

На открито днес
 е повече от минус шестдесет.
Влагата се е свряла
 в някое кюше
 на най-отдалечената
 оттук държава.
НАНАдребното небесно сито
 е пресяло пълните шиници
 с брашното бяло-пудра снежна,
и кат одеяло нежно
 е покрило всички пътища,
дори пътеките.
Бавно пристъпвам по мекото.
Зимни парадокси-
виждат се само посоките.
Оглеждам се...Жестоко е:
Птиците,
ако решат да литнат-
ще се счупят като стъклени
 преди даже да чирикнат.
И умират кротко,-
за радост
 на останалите все още живи
 сибирски кучета и котки.
Не мога да им замеся хляб,
защото слюнката ми
 замръзва още в устата
 като в хладилен долап.
Лизна ли дланта си-
езикът ми ще залепне за нея
 и завинаги ще онемея.
А кому съм нужен ням
 и замръзнал тук сам...
в монголската степ...
Дори и на теб!?

29.03.2011 г.
Б.Алекс.
Петър Пенчев


Рецензии