Володимир Висоцький Лист робочих тамбовського заво

Володимир Висоцький "Лист робочих тамбовського заводу китайським керівникам"

У Пекіні лиш негодиста погода ...
В Тамбові на заводі - перекур,
Ми пишем вам з тамбовського заводу,
Любителі шкiдливих авантюр!

Тим, що ви договір не підписали,
Зiграли агресивну зовсiм роль.
І, перекручуючи факти, розказали,
Що вам дорожче генерал де Голль.

Нам кожен день насущний, як опора.
Та тiльки, як згадать старовину,
Те це ж ви повинаходжували порох
І возвели Китайськую стіну.

Ми розумієм - зовсім вас не мало,
Щоб триста мільйонів загубить,
Та впевнені, що сам товариш Мао,
Їй-богу, дуже-дуже хоче жить.

Коли ви рис водою запивали -
Ми виявляли інтернаціоналізм.
Мабуть, коли російський хліб жували,
Не говорили про опортунізм!

Лякаєтесь, що реваншисти в Бонні,
Що Вашингтон всіх хоче перегнать, -
Та сам Хрущов сказав іще в ООНі,
Що ми покажем кузькіну їм мать!

Не треба вам ні бомби, ні снаряди -
Чи не роздувайте ви воєнну гар, -
Ми завдамо їм, миру лиш заради
Зустрічний термоядерний удар.

А як свербіж - без діла не страждайте,
Виконуйте накази фахiвцiв:
Вбивайте мух, народжувать кидайте,
I знищуйте всiх ваших горобців!

Облиште наш ви побут цiлковито -
Ми знаємо: де що в нас, i чого.
Як наш ЦК лист написав закритий -
Що ми всi схвалим лінію його!

© Володимир Туленко. Переклад 2019

https://www.youtube.com/watch?v=vLWS1zF65Hw

*****
Владимир Высоцкий "Письмо рабочих тамбовского завода китайским руководителям"

В Пекине очень мрачная погода...
У нас в Тамбове на заводе перекур.
Мы пишем вам с тамбовского завода,
Любители опасных авантюр!

Тем, что вы договор не подписали,
Вы причинили всем народам боль
И, извращая факты, доказали,
Что вам дороже генерал де Голль.

Нам каждый день насущный мил и дорог.
Но если даже вспомнить старину,
То это ж вы изобретали порох
И строили Китайскую стену.

Мы понимаем — вас совсем не мало,
Чтоб триста миллионов погубить,
Но мы уверены, что сам товарищ Мао,
Ей-богу, очень-очень хочет жить.

Когда вы рис водою запивали —
Мы проявляли интернационализм.
Небось когда вы русский хлеб жевали,
Не говорили про оппортунизм!

Боитесь вы, что реваншисты в Бонне,
Что Вашингтон грозится перегнать,-
Но сам Хрущев сказал еще в ООНе,
Что мы покажем кузькину им мать!

Вам не нужны ни бомбы, ни снаряды —
Не раздувайте вы войны пожар, —
Мы нанесём им, если будет надо,
Ответный термоядерный удар.

А если зуд — без дела не страдайте,
У вас ещё достаточно делов:
Давите мух, рождаемость снижайте,
Уничтожайте ваших воробьёв!

И не интересуйтесь нашим бытом —
Мы сами знаем, где у нас чего.
Так наш ЦК писал в письме закрытом —
Мы одобряем линию его!
1963


Рецензии